طراحی فضای مسکونی

طراحی فضای مسکونی چگونه است؟

امروز در این مقاله قرار است درباره مبحث طراحی فضای مسکونی و اهمیت آن با یکدیگر گفتگو کنیم. خانه مکانی است که ما ساعات زیادی از روز و عمر خود را در آن جا سپری میکنیم. درواقع خانه، مکان امن ما و جایی است که خاطرات زیادیی را در آن میسازیم. ما برای رسیدن به آرامش، به خانه قدم میگذاریم، در جایی که محیطی گرم و صمیمی دارند و میتوانیم دوستان و مهمانان خود را کنارمان داشته باشیم.

فشار و استرس های روزانه ای که افراد در سر کار یا اجتماع میکشند باعث میشود بخواهند زودتر برای تجدید رویه و یافتنِ آرامشِ سلب شده به خانه برگردند، به همین دلیل طراحی فضای داخلی مسکونی از اهمیت زیادی برخوردار است.

به زبان دیگر، فضای داخلی و چیدمان خانه در روحیه ی ساکنین تاثیر میگذارد، فضای منزل باید به شکلی طراحی شود که ضمن ایجاد آرامش دارای زیبایی و نظم خاصی باشد. باید این نکته را در نظر گرفت که برخی از افراد در محیط های شلوغ کلافه میشوند پس طراحی فضای مسکونی به شکلی مناسب است که در حین زیبایی، ساده هم باشد.

طراحی فضای مسکونی و اهمیت ان

یکی از دردسر ساز ترین بخش هایی که در طراحی فضای مسکونی با آن مواجه میشوید، طراحی فضای داخلی است. این مکان چالش بر انگیز در طراحی داخلی فضای مسکونی اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که در جلوه ی خانه تاثیر گذار می باشد. فضای مسکونی دارای استاندارد های خاصِ تقسیم بندی است؛ مهم ترین قسمت تقسیم بندی فضای مسکونی این گونه است:

  • فضای مسکونی عمومی
  • فضای مسکونی خصوصی
  • فضای میانی یا فضای نیمه خصوصی

این تقسیم بندی فضا در ساختمان هایی غیر مسکونی که کاربرد هایی دیگر هم دارند، قابل استفاده است.

  • فضای عمومی در طراحی فضای مسکونی

منظور از فضای عمومی آن بخشی از خانه است که تمام افراد ساکن از آن استفاده می کنند و به آن دسترسی دارند. مانند : طراحی لابی مسکونی ، فضای ورودی، پذیرایی، سرویس بهداشتی.

  • فضای خصوصی در طراحی فضای مسکونی

فضای خصوصی خانه آن بخشی است که فقط توسط افرادی به خصوص استفاده میشود. فضاهایی مانند اتاق خواب ها، حمام و نقاطِ دیگری که حریم شخصی اعضای خانواده به حساب می آیند، در این دسته قرار میگردند.

  • فضای میانی در طراحی فضای مسکونی

نامِ فضای میانی برای آن بخشی از خانه در نظر گرفته شده است که علاوه بر افراد ساکن در خانه، افرادی که حس صمیمیت و نزدیکی بیشتری با آن ها دارید هم میتوانند به این فضاها وارد شوند. چنین فضاهایی شامل اتاق نشیمن، حال شخصی و آشپزخانه میشوند.

طراحی فضای مسکونی

اهمیت طراحی فضای داخلی

هدف اصلی از طراحی دکوراسیون داخلی ایجاد یک فضای صمیمی و سرشار از آرامش در منزل می باشد که نقش موثری در زیبایی خانه هم دارد. استفاده از طراحی داخلی در فضای مسکونی، باعث استفاده ی بهینه از فضاهای منزل میشود و نظم و انسجامی در فضای خانه ایجاد می کند.

تقسیم بندی فضای خانه

خانه ها بر اساس نیاز های ما دارای قسمت های مختلف هستند که در تقسیم بندی زیر جای میگیرند

  • ورودی و راهرو ها
  • نشیمن و پذیرایی
  • آشپزخانه
  • غذاخوری
  • اتاق خواب ها
  • رختشوی خانه
  • کتابخانه و اتاق کار
  • سرویس بهداشتی
  • پارکینگ و انبار
  • تاسیسات و موتور خانه

همانطور که بالاتر اشاره کردیم این فضاها به سه مقیاس خصوصی، میانی و عمومی تقسیم میشوند.

اصول طراحی واحد سه خوابه

اکثر افراد ترجیح میدهند به جای خانه ای دوخانه، یک واحد سه خوابه داشته باشند. اما باید توجه کنید که در هر ساختمان و هر بنایی نمیشود واحد های سه خوابه ساخت. بهتر است در زمین هایی که مساحت آن ها از 130 متر مربع کمتر است واحدی سه خوابه نسازید چرا که باعث میشود کیفیت فضاهای دیگر خانه کم شود.

طراحی نقشه ساختمان

برای آن که بهترین استفاده را از یک زمین مسکونی یا تجاری ببریم، باید مواردی را در طراحی نقشه ی خود رعایت کنیم. این مراحل این گونه می باشد:

  1. مشخص کردن ابعاد
  2. مشخص کردن مرز زمین، سرویس پله و آسانسور
  3. جداسازی فضای ورودی، عمومی و خصوصی
  4. مشخص کردن محل قرارگیری ریز فضاها
  5. ستون گذاری در پلان
  6. مبلمان کردن پلان معماری

طراحی تراس و اصول آن در طراحی فضای مسکونی

یکی از ضرورت های نقشه ساختمان های مسکونی و واحد های آپارتمانی، وجود تراس است. در طراحی تراس باید مواردی را رعایت کنید که در ادامه آن ها را نام میبریم

  • بهترین محل قرارگیری تراس (بالکن) در پلان معماری
  • حداقل مساحت تراس (بالکن)
  • سایر دسترسی‌های تراس (بالکن)
  • طراحی تراس (بالکن) در نمای اصلی ساختمان

طراحی فضای مسکونی

ابعاد معماری مسکونی

همانطور که پیش از این گفتیم طراحی فضای مسکونی باید متناسب با نیازهای انسان باشد. یک خانه ی مسکونی مناسب از هوای مطلوب، رطوبت کافی، دمای مناسب، نور کافی و ابعاد استاندارد برخوردار است. این ابعاد با اندازه ها، سطح و … ارتباط تنگاتنگی دارد. برای مثال فضای نشیمن با توجه به فعالیت های انجام شده در آن و اندازه ی مبلمان و وسایل دیگر باید چیزی حدود 15 الی 25متر باشد. برای آشپزخانه و ناهار خوری به صورت جدا 15 متر و اتاق خواب ها دستِ کم 26 متر در نظر گرفته شده است.

طراحی نشیمن خصوصی

داشتن گوشه ای دنج در خانه که بتوانید در آن خستگی در کنید، میان وعده ای بخورید یا آرامش خود را بازیابید بسیار مهم است. این بخش نشیمن خصوصی یا به عبارتی nook  نام دارد. این گوشه ی دنج معمولا مبلمانی ال مانند و متصل به دیوار دارد، نزدیک پنجره یا مکانی نور گیر است و به سوی فضایی باز یا یک محوطه ی بیرونی باز میشود. طراحی ای فضا باید مناسب و کاربردی باشد تا لحظات خوبی را برای افراد خانواده بسازد.

نقش نور در طراحی فضای مسکونی

نور طبیعی نقش تعیین کننده ای در کیفیت طراحی فضای مسکونی شما دارد، اما باید توجه کنید که در برخی از فضاها، نور زیاد و بیش از حد به جای آن که تاثیر گذار باشد، میتواند باعث ایجاد مزاحمت و افت کیفیت فضاهای داخلی شود. یکی از خطاهای رایج طراح ها در کشیدن نقشه ی ساختمان هایی که فضایی به نور مستقیم دارند، طراحی مدلی از پنجره هاست که بیشترین میزان نور را واردِ خانه میکنند.

این موضوع تنها برای پذیرایی، آن هم تا حدی درست است اما باید نسبت به بقیه ی فضاها وسواس خاصی به خرج دهید تا باعث مزاحمت نشود. میزان و شدت نور طبیعی وارد شده به فضاهای داخلی، باید متناسب با مساحت و نوع کاربرد آن فضا باشد.

برای مثال سطح نورگیری نشیمن و اتاق خواب نباید یکسان باشد. یک طراح ماهر باید با توجه به موقعیت جغرافیایی محل ساختمان و با اطلاع از شرایط و شدت تابش خورشید در آن منطقه، به طراحی پنجره با عرض و ارتفاعی مناسب بپردازد.

سخن پایانی

طراحی فضای داخلی خانه از آن جایی که منزل محل آرامش و روحیه گرفتن ساکنین آن است اهمیت زیادی دارد. در این مقاله سعی کردیم موارد مربوطه را به خوبی برای شما توضیح دهیم و پیشنهاد میکنیم در طراحی فضای خانه ی خود، از افرادی که تخصص کافی دارند همچون طراح داخلی کمک بگیرید.

shaghayeghjalali

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *